Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu tarafından “iş yaşamında inovasyon” konulu program düzenlendi.
Ali Akkanat İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye SÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, konuşmacı olarak katıldı.
Söyleşi programının açılışında konuşan SÜ Beyşehir Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr.Aziz Öztürk, inovatik hareketlerin temelinde fikir olduğunu, fikir olmaması halinde inovasyonun da olamayacağını söyledi. Öztürk, öğrencilere öğrenim hayatında gerçekçi hayaller kurmasını öğütlerken, “Okul sonrası iş yaşamına hazırlanın, yeni fikirlere açık olun, güzel fikirlerle gittiğiniz yerlere, kurumlara işletmelere bir şeyler katmaya çalışın”diye tavsiyede bulundu.
Prof.Dr.Botsalı ise sunumunda “iş yaşamında inovasyon” hakkında üniversite öğrencilerine bilgiler verdi.
Konuşmasında, işletmeciliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Botsalı, yetiştirdikleri öğrencilerin günümüzde gittikleri sanayide başarılı olamadığına dikkati çekerek, “Bu öğrenciler sanayide maalesef başarılı olamıyor, niye, cıvata, balata, mil hesabı yapamadığından mı? Onları çok iyi öğretiyoruz. Ama çocuklara sosyal bilimler alanında bir şeyler vermeyi ihmal ettik. İşletmeciliği bilmeyen bir insanın, teknik eleman olarak da günümüzde çalışması mümkün değil.”dedi.
Günümüzde doğuştan gelen kabiliyetler ve okulda verilen değerlerin de ikisinin bir arada yeterli olamadığını ifade eden Botsalı, biraz da o yetenek ve kabiliyetlerin nasıl kullanılacağı konusunda bilgi sahibi olunması gerektiğini belirtti.
1980’li yıllardan itibaren dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kaliteli üretimin arttığına vurgu yapan Botsalı, Türkler’in F-16 üretiminde Amerikalılar’dan bile çok daha fazla başarı elde ettiğine dikkat çekti. “Yani bir uçak başına hata sayısı Amerikadakinden daha düşük. Kalitede öndeyiz. Ama günümüze geldiğimizde bu da yeterli değil. Yeni yeni araçlara ihtiyaçlar var. Bu yeni aracın inovasyon olduğunu görüyoruz. O yüzden, benim anlatacağım inovasyonu, ev hayatınızda, okul yönetiminde, şirket yönetiminde, otel yönetiminde,yeni ürün geliştirmede her alanda uygulayabilirsiniz. Yani artık inovasyon her yerde uygulanacak bir şey. Sadece iş yaşamında değil, her alanda uygulayabilirsiniz. Dünyanın zengin iş adamları listesine baktığınızda, şunu görüyoruz biz, günümüzde zenginlik inovasyonla elde ediliyor. Petrol zenginleri, anadan babadan kalma zenginliklerden ziyade artık şimdinin zenginleri de böyle genç, global akıllı olarak yetiştirilmiş, inovatik iş fikirleri ile piyasaya çıkmış insanlar dünyanın en zenginleri listesinde yer alıyor.” dedi.
Prof.Dr.Botsalı’ya sunumunun ardından Ali Akkanat MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr.Aziz Öztürk tarafından günün anısına tarihi Eşrefoğlu Camisi’ni yansıtan bir tablo hediye edildi.